Regionální televizní studia se dohodla na složení programového bloku

PRAHA (18.3.2012) - Zástupci regionálních televizí z celé České republiky, které jsou zapojeny do projektu regionalnitelevize.cz, se v sobotu 17.3.2012 sešli v Praze, aby se dohodli na programových a technických podmínkách, za nichž budou v rámci projektu vysílat ze satelitu Astra.

Celý projekt regionalnitelevize.cz, do jehož internetové podoby je zapojeno více než 100 výrobců regionálního a lokálního televizního zpravodajství z celé republiky, zastřešuje a licenci pro satelitní vysílání vlastní společnost Regionální televize s.r.o. „Obsahovou  náplň však bude garantovat celkem čtrnáct větších regionálních studií, z nichž mnohá budou spolupracovat s dalšími regionálními, lokálními či obecními televizemi tak, aby měl prostor ve vysílání každý region v České republice," informovala Eva Stejskalová, ředitelka nově vznikající televize.

Čtyřiadvacetihodinový program bude ze začátku složen z čtyřhodinových, periodicky se opakujících smyček rozdělených do dvanácti dvacetiminutových bloků, přičemž premiérový programový blok bude začínat každý den od 17:00 hodin celostátním zpravodajstvím, kam budou své příspěvky dodávat jako doposud do stejného internetového projektu všechna zapojená televizních studia z celé republiky. Poté budou následovat bloky jednotlivých regionů.

Jihočeský kraj a Vysočinu budou ve svém programovém bloku zastupovat televize R1 Vysočina, Strakonická TV a Jindřichohradecká TV. Valašský region bude mít na starosti TV Beskyd, Zlínsko a Slovácko TV Slovácko, Liberecko RTM, Karlovarský kraj TV Západ, Olomoucko TV ZZIP, Ústecký kraj TV Litoměřicko a  Regia TV, Ostravsko TV FABEX, Plzeňsko TV Plzeň a OIK TV bude zajišťovat zpravodajství z Pardubického kraje. „Ze začátku budeme vysílat pouze z našeho regionu, tzn. z Českotřebovska a Orlickoústecka, ale doufám, že se nám v dohledné době podaří spolupracovat se všemi televizemi a TV studii v rámci Pardubického kraje, abychom mohli divákům nabídnout zpravodajství a publicistiku z celého kraje," řekl Martin Vašíček, jednatel OIK TV. Program však bude přinášet také zpravodajství ze slovenských regionů, a to díky spolupráci s podobně zaměřenou slovenskou televizí Patriot.

Program regionalnitelevize.cz však nebude zaměřen jen na běžné zpravodajství, ale klade si za cíl také propagovat jednotlivé regiony z hlediska turistického ruchu. „Náš region má co nabídnout a rádi bychom to ukázali i prostřednictvím satelitního vysílání. Zároveň budeme moci konečně oslovit i ty, kteří naše vysílání mohli sledovat pouze na internetu," poznamenal Petr Troníček za TV Západ.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nízkorozpočtový projekt, v současné době se nepředpokládá zařazení programu do DVB-T. Satelitní distribuce je v tomto případě nejen levnější, ale také pokryje 100% celého území České republiky a dokonce i Evropy a nemusí tak čelit problémům s příjmem DVB-T v hornatých částech republiky. „Naše televizní vysílání je šířeno v hornaté části Beskyd, takže bylo problematické se dostat k divákům mimo města s kabelovými rozvody, proto jsme rádi, že satelitní distribuce nabídne naše vysílání i obyvatelům okolních obcí," řekl Libor Čada, jednatel TV Beskyd.

PROGRAMOVÉ SCHÉMA ČTYŘHODINOVÉ SMYČKY

17:00                 CELOSTÁTNÍ SESTŘIH

17:20                 MAGAZÍN Z JIŽNÍCH ČECH A VYSOČINY (R1 Vysočina, STTV, JHTV)

17:40                 MAGAZÍN Z VALAŠSKA (TV Beskyd)

18:00                 MAGAZÍN Z LIBERECKA (RTM)

18:20                 MAGAZÍN Z KARLOVARSKA (TV Západ)

18:40                 MAGAZÍN Z OLOMOUCKA (ZZIP)

19:00                 vysílání slovenské televize PATRIOT TV

19:20                 MAGAZÍN Z ORLICKOÚSTECKA A ČESKOTŘEBOVSKA (OIK TV)

19:40                 MAGAZÍN Z ÚSTECKÉHO KRAJE (TV Regia, TV Litoměřicko)

20:00                 MAGAZÍN Z PLZEŇSKA (TV Plzeň)

20:20                 MAGAZÍN ZE SLOVÁCKA A ZLÍNSKA (TV Slovácko)

20:40                 MAGAZÍN Z OSTRAVSKA (FABEX TV)

Satelitní program regionalnitelevize.cz se bude věnovat převážně regionálnímu a lokálnímu tv zpravodajství a propagaci turisticky atraktivních míst a akcí v jednotlivých oblastech ČR. PARAMETRY SATELITNÍHO PŘÍJMU: Astra 3B (23,5 stupně východně), 12168/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné (FTA). Zahájení vysílání je předpokládáno počátkem dubna tohoto roku.

Zpracoval:

Martin Vašíček, jednatel OIK TV